diumenge, 6 d’abril de 2008

100% GDS

A l'agost farà dos anys que vaig començar aquesta apassionant recerca de les meves arrels. Les meves notes les he anat prenent en Excel i tenia notes preses en Word i diverses fotos i documents escannejats. Mentre tenia pocs noms i documents, els enllaçava uns i altres amb hipervincles i anava fent. Però quan ja vaig arribar a més de dos-cents avantpassats i els documents que s'hi referien no paraven (afortunadament!) de créixer, vaig veure que em calia un programa pensat expressament per tenir la màxima informació sobre persones (dades, veus, imatges, documents, vincles,...) i que fos fàcilment utilitzable: no és un tema menor, havia mirat programes estrangers el primer problema del qual és que només treballen amb un cognom!

Com a soci de la Societat Catalana de Genealogia, vaig rebre la informació sobre els cursos anuals que fa l'entitat. Al març n'hi va haver un que em va interessar força: La Informàtica al servei de la DOCUMENTACIÓ FAMILIAR i GENEALÒGICA: EL GDS . Un cop acabat, he de confessar que el curs em va "atrapar" només començar i que és una de les millors inversions de temps que he fet els darrers anys.

Durant el curs es va presentar el programa GDS (Sistema General de Documentació Familiar). El professor del curs ha estat el mateix autor del programa, el Sr. Joaquim Casals i de Nadal. A la qualitat del producte hi cal afegir el saber fer i la qualitat de l'exposició del seu autor. Com que diuen que una imatge val més que mil paraules, adjunto una de les diverses possibilitats que ofereix el GDS:


Com en aquesta foto de 1981 amb el meu avi, el meu pare i el meu fill gran, podem identificar qualsevol persona en qualsevol imatge. Però això només és la punta de l'iceberg. Podem demanar, per exemple totes les fotos relatives a una persona ordenades pel criteri que vulguem, normalment cronològicament o, clicant sobre el seu rostre, podem accedir a tota la informació que hi tinguem associada: tant genealògica (ascendents i descendents), com la que prèviament hàgim introduït: fotos, talls de veu, documents de tota mena, comentaris, etc.

La informació és enormement fàcil d'introduir i de consultar. A cada persona se li assigna només un ascendent i una/es parella/es. El programa fa la resta: constituir nuclis familiars, trobar i ordenar els cognoms de qualsevol persona, informar sobre la relació entre dues persones qualsevol de la base de dades, trobar totes les persones amb una característica donada (lloc d'origen, cognom, ofici,...), etc.

A més, és enormement lleugera i accessible. Vam comprovar-ho al curs: informació sobre més de 2.300 persones i amb més d'11.000 fotos i documents, ocupava només 14 gigas i s'accedia a qualsevol demanda en menys d'un segon.

No em puc estar de recomanar el GDS més que efusivament. És el programa que buscava per a la gestió de tota la informació genealògica i familiar. Í també és, senzillament, brutal. Animeu-vos, sens cap mena de dubte, a comprovar-ho!!!