diumenge, 25 d’agost del 2013

Cercant arrels i familiars a Sant Feliu: des de Mèxic i el Líban, dades d'Antònia Ribas.

Aquesta és una història una mica diferent. No es tracta d'avantpassats del segle XIX, sinó d'una persona que està viva encara. N'adjunto tres fotografies. En la primera, una nena que li sembla recordar que es deia Antònia Ribas, està fotografiada amb el seu pare, Jaume Ribas Saladrigas, que va ser carter a la nostra ciutat abans de la Guerra. En la segona, ja és una dona que vivia a Mèxic, on encara viu amb una de les dues seves filles, de nom Sara, a Monterrey. En la tercera, recent, amb un dels seus besnéts.

L'altra filla de la dona sobre la que escric, la Marcela, està casada amb un refugiat palestí i viu des de fa més de 30 anys, en un camp de refugiats a la històrica ciutat de Tir, al Líban, on treballa per a la Creu Roja i la UNRWA (Agència de les Nacions Unides per als refugiats de Palestina a l’Orient Próxim).

Es va posar en contacte amb mi ja fa uns mesos, també per facebook. Em va explicar el que la seva mare recorda de la seva infància i em va dir que li agradaria saber la veracitat de tota aquella història, els orígens reals de la seva mare, si li queda o no família a Sant Feliu, i si hi podria recuperar algun tipus de contacte. La Marce voldria saber si la seva mare, que en els documents mexicans es diu Sara Ribas i nascuda a Veracruz, és en realitat Antònia Ribas i nascuda a Sant Feliu.

La nena de la primera fotografia va ser embarcada a Mèxic l'any 1937, possiblement amb els prop de cinc-cents infants que fugien de la Guerra. Va anar a parar a un orfanat de Veracruz, potser amb 4 o 5 anys, on la van registrar amb el nom de Sara Ribas. Acabada la Guerra Civil, sembla que Jaume Ribas Saladrigas va anar a Mèxic per buscar la seva filla. També sembla que la va trobar i que van estar un temps junts, però Jaume Ribas va morir a Mèxic. Amb 21 anys, Sara o Antònia Ribas es va casar amb el ciutadà mexicà Francisco Muñoz, i va tenir diversos fills, dels que només sobreviuen Sara Muñoz Ribas (que viu a Monterrey, amb la seva mare i protagonista d'aquesta història) i Marce Muñoz Ribas, que viu al Líban.

La seva filla Marce em parla que, amb una memòria cada cop més feble, la seva mare li explica vagues records d'abans de la Guerra. També li explica que al 1975, quan la Marce només tenia 15 anys, la seva mare va venir a Sant Feliu i els va dir que va retrobar algunes persones de la seva família. La Marce em diu que la seva mare estava molt contenta, però ella tenia una edat que no va saber valorar la importància que, per a la seva mare, va tenir aquella trobada. Quan es va posar en contacte amb mi, la Marce em va demanar per la veracitat de tota aquesta història i pels possibles orígens i familiars santfeliuencs de la seva mare I, si fos possible, abans que la seva mare morís.

Sé que és una història molt peculiar i delicada, però tota persona té dret a saber els seus orígens. Si alguna persona pot ajudar la Marce en aquesta cerca, que es posi en contacte amb mi al meu correu personal (jordisanjose@gmail.com).

2 comentaris:

Luz Retuerta ha dit...

Hola Jordi,
No sé si és el que busca, però fa uns anys des de l'Arxiu vam fer uns materials sobre l'origen dels Saladrigas a Sant Feliu de Llobregat i vam trobar al primer Saladrigas que van arribar a Sant Feliu de Llobregat (va arribar la segona meitat del segle XIX). Tots els Saladrigas de Sant Feliu de Llobregat són descendents d'ell, per exemple els Saladrigas del passeig Nadal (el Sebastià i el Llorenç entre altres germans) i el Joan Salvat Saladrigas (el presentador de TV3). Aquests materials es poden consultar a la web del l'Arxiu, a la secció de servei Didàctic (a l’esquerre del web), és titulen: Les fonts demogràfiques. Materials didàctics del Servei Educatiu de l'Arxiu Històric Comarcal de Sant Feliu de Llobregat.
Caldria que consultessin el padró d’habitants de 1930 i el padró de l’any 1936, però aquest encara no és a internet, aviat hi serà perquè aquests dies l’ ha fotografiat la Sílvia Araujo i aviat el posarem a la Xarxa.
Salutacions,
M. Luz Retuerta

Jordi San José i Buenaventura. ha dit...

Gràcies, Mari Luz!
He consultat algunes de les fonts que dius, però no tinc intenció d'aprofundir sobre els Saladrigas, si no és per la relació que puguin tenir amb la persona fotografiada en aquesta història.
M'estàs ajudant molt en aquesta cerca (quina manera de passar el meu temps lliure, oi?) i vull agrair-t'ho novament!!!